Onze geschiedenis

2008

2008, Geert Steelant zaait de kiem voor een mooie “notenboom”:
hij is chef van de groendienst in OptimaT in Lichtervelde en komt met het idee om binnen het bedrijf een koor op te richten.
In december 2008 is het OptimaTkoor een feit!
De +/- 15 zangers repeteren wekelijks na de werkuren in de gebouwen van OptimaT onder leiding van Geert.
Smile Zingt!
Smile Zingt!

2009-2010

Naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van de beschutte werkplaats in Lichtervelde zingt het koor op 3 december 2009 voor een groot publiek in cinema Dekeyser.
Verder luistert het OptimaTkoor een aantal feestjes op, zingen ze op de Torhoutse kerstmarkt en geven ze het beste van zichzelf in het Provinciaal Hof te Brugge.
Dit ter gelegenheid van de uitreiking van het Charter Duurzaam Ondernemen, waar ook OptimaT in de prijzen valt. Het koor is even betrokken bij het Koor en Stem-project “Hartverwarmend”, een samenzang met andersvaliden, met teksten van Dimitri.

2011

Geert leidt het koor tot hij in maart 2011 dirigent wordt van het koor Lamidore in Torhout.
Zijn vrouw Joke Tanghe neemt dan het dirigeerstokje van hem over.
Geert blijft een van de bezielers en zangers van het koor.

Eind 2011 mag het OptimaTkoor zingen voor prinses Astrid, tijdens haar officiële bedrijfsbezoek. De dag erop, 10 december 2011, staat het eerste grote concert op het programma: “The Sound of Music”, in samenwerking met het koor Lamidore. Filip Jaques is pianist. Het is een gesmaakt spektakel met liedjes uit musicals, speel- en animatiefilms, versterkt door beeld en geluid.
Smile Zingt!
Smile Zingt!

2012

Op 10 maart 2012 brengt het OptimaTkoor “The sound of Music” een tweede keer, exclusief voor Ziekenzorg Zwevezele.

Op 23 september 2012 neemt het OptimaTkoor deel aan “Sing for the climate”, samen met de Torhoutse koren Lamidore en De Colores, en met een talrijk opgekomen publiek. De bakken regen die het Don Boscopark in een vijver omtoveren, kunnen het enthousiasme van de zangers niet stuk krijgen; de Don Boscokerk wordt inderhaast als concertzaal ingericht, en alle aanwezigen zorgen voor een geslaagde en overtuigende samenzang.

2013

Op 17 februari 2013 is er het tweede grote optreden, het Valentijnconcert, een tedere liedjesavond rond een hartverwarmend thema: liefde. Die keer klaart het OptimaTkoor helemaal alleen de klus. De 15 zangers, begeleid door Filip Jaques op piano en Véronique Verlinde op accordeon, kunnen ook nu de harten van de vele aanwezige toeschouwers veroveren...

OptimaT viert op 20 maart 2013 haar 44e verjaardag. De dankviering wordt muzikaal verzorgd door het OptimaTkoor en het Torhoutse koor Lamidore.

Bij de opening van de nieuwbouw van Tordale in de Bruggestraat in Torhout op 31 augustus 2013, geeft het OptimaTkoor het beste van zichzelf om het feest luister bij te zetten. Daarvan kan je enkele sfeerbeelden zien in de galerij.

Op zondagnamiddag 8 december 2013 vult het OptimaTkoor het koffiecafé van Tordale in Torhout-Oost, voor een geslaagd concert met liefdesliedjes, populaire songs en kerstliederen. Je kan ook hiervan de foto's bekijken in de galerij.

Op 27 december 2013 beleeft het koor alweer aan hoogtepunt in haar bestaan: samen met Lamidore en het plaatselijke Sint-Andreaskoor brengt het een mooi kerstconcert voor een volle kerk in Aartrijke.
Smile Zingt!
Smile Zingt!

2014: Een nieuwe naam: SMILE

In januari 2014 wordt een grote stap in de geschiedenis van het koor gezet: net na zijn vijfde verjaardag krijgt het koor een nieuwe naam: SMILE. Deze nieuwe naam SMILE weerspiegelt het enthousiasme en de uitstraling van de zangers, die met hun liedjes een steeds groter publiek warm maken. Bovendien wordt het koor dan een heuse Torhoutse vereniging.

Op zaterdag 8 maart mag Smile weer optreden voor Ziekenzorg Zwevezele, net als twee jaar eerder. Ook deze keer vult SMILE de zaal met warmte en veel ge-smile.

Een maand later - op zondag 6 april - komen 180 toeschouwers naar de Club de B. voor het eerste SMILE-concert: "Als ze lacht". De kleinkunstliedjes en de Franse chansons van SMILE beroeren het publiek tot onder de huid. Het wordt een gevoelig concert, met warmte die alle harten vult, met een lach en een traan, met blije zangers en toehoorders. Een concert dat nog lang voelbaar zal blijven...

Eind mei 2014 geeft SMILE weer zijn beste muzikale glimlach in het voorprogramma van het Jazzconcert van Lamidore. Dat optreden, in een grote zaal, op een groot podium, met vreemde muzikanten, is voor het koor een unieke ervaring. En voor vele toeschouwers een ontroerende ontdekking...

Op vrijdag 4 juli 2014 mag SMILE zingen tijdens de 11-juliviering in het nieuwe stadskantoor van Torhout. De burgemeester, schepenen en andere aanwezigen zijn heel verheugd over de prestatie van de kersverse Torhoutse vereniging.

2015

Op 7 en 8 maart 2015 kan SMILE opnieuw zaal Club De B tweemaal vullen voor een eigen concert: Smil€song.
Gedurende 2 uren strelen de 27 zangers de oren en het hart van de toeschouwers met liedjes uit het repertoire van Eurosong.
Omdat het oog van de toeschouwer ook wel wat wil, treedt het koor voor het eerst aan in een nieuw uniform - en dat is enkel mogelijk dank zij uw steun en de medewerking van de Koning Boudewijnstichting.
Het koor mag vele felicitaties ontvangen. Ziehier de reactie van de heer Pecceu van Inclusie Vlaanderen afdeling Westhoek:
"Mensen met een beperking hebben onverwachte talenten, die talenten hebben jullie doen openbloeien. Het was een kwaliteitsvolle opvoering die met een aanstekelijk enthousiasme werd gebracht. Ik heb er echt van genoten."
Begin juli 2015 gaat SMILE op weekend naar Herbet, niet zo ver van Durbuy.
Het wordt een hart-verwamende uitstap voor koorleden, ouders en bestuur, en dat komt niet alleen door het hete weer.
Er wordt gezongen, gezwommen, gelachen, lekker gegeten, gewandeld, gespeeld...
SMILE geeft zelfs een concertje op de wekelijkse markt.
Dat doen we in de toekomst beslist nog eens over!

Op het concert "Zing, smile en dans" in de Gildezaal van Handzame op 3 oktober 2015, kan SMILE samen met de dansgroep van OC Sint-Jan de Deo het hart van de 250 enthousiaste toeschouwers beroeren. De Krant van West-Vlaanderen wijdt een mooi artikel aan deze warme avond. De opbrengst van deze avond dient gaat naar de aanleg van een energetische tuin, een tuin met "feel good elementen". Aan dergelijke hartelijke initiatieven kan SMILE niet weerstaan !

Op woensdag 23 december kan SMILE tijdens een kerstconcert in de Lichterveldse parochiekerk de ruim 300 enthousiaste toeschouwers in een warme kerstsfeer brengen. De kerstman in eigen persoon komt op zijn slede aangegleden en bij momenten valt er zelfs 'echte' sneeuw uit de hemel. Weer een optreden met een SMILE.
Smile Zingt!
Smile Zingt!

2016

Voor het eerste optreden van 2016 zakt SMILE op 18 februari 2016 af naar Blankenberge. SMILE treedt op voor de directieleden van de secundaire scholen van West-Vlaanderen.

SMILE trekt op 19 en 20 maart 2016 weer naar zaal Club De B voor een nieuw eigen concert The Best Of … . De koorleden kiezen voor dit concert zelf hun favoriete lied, en niet alleen uit het steeds groter wordend repertoire van het koor. De SMILE-ers brengen met volle overgave ook heel wat nieuwe liedjes uit heel uiteenlopende genres.

Op vrijdag 15 april 2016 treedt SMILE op in de kerk van Houthulst. Samen met het Ha3ianuskoor uit Handzame brengt SMILE Geef me liefde, een concert ten voordele van Voedselhulp De Bosrank Houthulst / Kortemark. Het concert wordt niet alleen gesmaakt door de talrijke toeschouwers maar ook door de leden van beide koren. Voor herhaling vatbaar!

Na een paar maanden vol spanning uitkijken, is het dan op 2 juli eindelijk zover: SMILE gaat op verrassingsuitstap naar zee. Leuk!

Op 8 oktober 2016 trekken we vol enthousiasme naar Boezinge om er op te treden voor Samana. We genieten samen met het publiek van de muziek en een gezellige warme sfeer nadien.

23 december, een volle kerk, een enthousiast publiek. SMILE brengt een eigen kerstconcert in de kerk van Sint-Jozef-Arbeider in Torhout. Na het concert nog even gezellig napraten bij een glaasje glühwein of warme chocolademelk.
Wij starten de feestdagen met een warm gevoel!

2017

2017 begint goed: die Keure organiseert een benefiet t.v.v. SMILE. We ontvangen een mooi nieuwjaarsgeschenk. Dank je wel!

Het wordt stilaan een traditie: SMILE brengt een eigen concert in Club de B in Torhout.
Ons nieuwe concert heet "Domino of zo ...".
Op 1 en 2 april, nee 't is geen grap, zingen we twee keer voor een uitverkochte zaal. Super!

Op donderdag 20 april trekt SMILE naar De Haan. We treden er op voor Zonta De Haan - Middenkust.

Zaterdag 22 april: Samen met het Ha3ianuskoor uit Handzame brengt SMILE een tweede editie van Geef me liefde in de kerk van Aartrijke. Net zoals vorig jaar in Houthulst is het super om met dit enthousiast koor samen te werken en samen te zingen.

Op zondag 30 april gaat SMILE weer naar De Haan: We nemen deel aan de inclusiedag.
We treden er op en genieten de rest van de zonnige dag van een heel mooi programma.

Twee jaar kijken we er alweer naar uit ... en nu is het zover: We gaan op 1, 2 en 3 juli voor de tweede keer op weekend naar Herbet.
We verblijven net zoals vorige keer in Ferme Hubert.
Een superleuke tijd, ook al zit het weer niet helemaal mee.

Zaterdag 7 oktober, de tweede editie van Zing, Smile, Dans: We treden weer samen op met de dansgroep van OC St-Jan de Deo. Net zoals vorige keer gaat het concert door in de Gildezaal in Handzame. Deze keer brengen we liedjes uit ons concert "Domino of zo".
Een enthousiast publiek, een even enthousiaste dansgroep en SMILE ook in topvorm.
We durven er al van dromen om dit over twee jaar nog eens over te doen!

De warmste week... De leden van SMILE hebben een warm hart het hele jaar door. Daarom steunen we de concerten van koor Godeliva Cantat en Ishtar ten voordele van vzw Speling. We zingen uit volle borst mee tijdens de slotliederen op vrijdag 15 en zaterdag 16 december.

Op vrijdag 22 december brengen we ons kerstconcert voor de Rotary Club van Brugge. We zijn te gast in de prachtige Sint-Gilliskerk in Brugge. Een pracht locatie, een super accoustiek, een warm en enthousiast publiek. Een beter muzikaal einde van 2017 kunnen we ons niet inbeelden!

Smile Zingt!
Smile Zingt!

2018: Een boodschap en een jubileum!

Ook dit jaar brengt SMILE een nieuw concert: Het zit vanbinnen...
Deze keer proberen we met liedjes met een boodschap ons publiek te raken.

De allereerste uitvoering is dit jaar in Diksmuide: Op 23 maart 2018 geven we het beste van onszelf in CC Kruispunt.
Dank u wel Rotary Diksmuide 86XX voor de uitnodiging en jullie enthousiaste reacties!

Op 14 en 15 april 2018 brengen de enthousiaste koorleden van SMILE hun concert Het zit vanbinnen... in Club de B in Torhout.
Het zijn twee fantastische dagen. De toffe reacties van het publiek hebben ook onze harten geraakt.
Dank aan iedereen!

Zaterdag 5 mei 2018, SMILE is voor de derde keer te gast bij Samana Zwevezele en brengt Het zit vanbinnen ... nog eens exclusief voor dit enthousiaste publiek.

Op 14 juli begint onze koordag met het opluisteren van een huwelijksviering in Brugge. Daarna genieten we met volle teugen verder van leuke activiteiten en lekker eten!

We zijn op 28 oktober te gast in De Biekorf in Torhout. Daar brengen we ons verjaardagsconcert ter gelegenheid van 40 jaar De Biekorf en 25 jaar het Wespennest. Feestje!

Op 11 november vieren we onze verjaardag: Koor SMILE bestaat al 10 jaar!
We zingen ons verjaardagsconcert in Autobedrijf Decleir in Torhout. We brengen liedjes uit onze concerten van de voorbije 10 jaar.
Voor deze speciale gelegenheid worden we bijgestaan door het Quintet van David Kozak uit Frankrijk.
Een superleuke ervaring.

We sluiten 2018 af met een kerstconcert in Kerckstede, Oostnieuwkerke.
Op naar 2019!

2019: Een musical

Koor SMILE begint 2019 met repeteren voor ... iets speciaals.
SMILE waagt zich dit jaar aan een musical. Een hele uitdaging!

We brengen op 22 maart 2019 ons verjaardagsconcert nog eens in Varsenare voor de Gezinsbond Jabbeke.
En we doen dat nog eens over op 29 maart in de kapel van OC Cirkant in Aartrijke.

Begin juli trekken we voor de derde keer op koorreis naar de Ardennen. Ook deze keer worden we gastvrij ontvangen in Ferme Hubert. Zondagmorgen, mooi weer. We sluiten ons weekend af met een concertje op de markt van Bomal.

Op 2 en 3 november is het dan eindelijk zover: SMILE brengt Smiles Jungleboek, een musical naar het boek van Rudyard Kipling, in een bewerking en regie van Joke Tange.
Meer dan een jaar repeteren, plannen, decors maken, muziek zoeken en bewerken, klank en licht uitwerken, zorgen voor kostumering en make-up,...
Dank je wel aan iedereen voor en achter de schermen! Samen zijn we erin geslaagd onze droom waar te maken.

En net zoals in het begin van het jaar zijn we op 23 november nog eens te gast in OC Cirkant in Aartrijke.

Op het einde van dit jaar is SMILE helemaal in kerststemming. En wij zijn in onze muzikale nopjes: We mogen drie keer ons kerstconcert brengen.
Op 14 december trekken we op uitnodiging van "Kiwanis Dames de Vauban" naar de Sint-Jacobskerk in Ieper. 's Anderendaags op 15 december geeft SMILE het beste van zichzelf in de Sint-Pieterskerk in Torhout naar aanleiding van "Kerst in de kerk: Samen tegen armoede". Op 20 december tenslotte, zijn we net zoals twee jaar geleden weer te gast bij Rotary Brugge in de Sint-Gilliskerk in Brugge.

Kortom, 2019: wat een fantastisch muzikaal jaar! We kijken nu al uit naar wat we in 2020 zullen beleven.

10 jaar koor SMILE
Smile Zingt!

2020

Corona...

2021

Eindelijk! Koor SMILE is na een lange onderbreking weer helemaal terug!
Begin september bezoeken we de Zonnegloed en genieten we van een heerlijke pasta in de Biekorf!
Op 6 september starten we met repeteren voor ons volgende concert.

Jammer genoeg is er ook erg droevig nieuws: we hebben afscheid moeten nemen van Marleen. Ze werd 67 jaar. We zullen haar nooit vergeten!

koor SMILE
Marcel en Marleen

2022

2022 starten we ook met droevig nieuws. We hebben afscheid moeten nemen van Marcel. Hij werd 66 jaar. We zullen hem nooit vergeten.

Zaterdag 7 en zondag 8 mei: Koor SMILE staat weer op het podium. We brengen vol enthousiasme "een wereld vol kleuren" voor een uitbundig publiek in Club de B in Torhout.
Dank je wel om er bij te zijn!

Zondag 20 november: SMILE brengt een sfeervol vredesconcert in de bomvolle kerk van Sint-Jozef-Arbeider in Torhout.
Dank u wel om zo talrijk aanwezig te zijn. Dat doet ons deugd!

En we zijn blij, we mogen op 18 december ons vredesconcert nog eens hernemen in een duoconcert met het koor Lisenko uit Lichtervelde
Op 27 december brengt SMILE het vredesconcert nog eens voor een enthousiast Samana-publiek in Nieuwpoort.

2023

Op 1 september 2023 treedt koor SMILE op ter gelegenheid van 50 jaar 't Kasteel Tordale.

Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober brengt koor SMILE een nieuw concert: "Reis rond de wereld".
Dank aan iedereen om samen met ons die leuke muzikale reis te maken!

Op zondag 10 december laten we onze stemmen horen op de verenigingenbeurs in Torhout.
koor SMILE
Christine en Leen

2024

Twee Torhoutse verenigingen slaan de handen in elkaar: koor SMILE en Flexband Ambrosia brengen op 25 en 26 mei een dubbelconcert "SMILE en AMBROSIA @ THE MOVIES".
Het thema: filmmuziek. Deze unieke prachtige samenwerking stuurt positieve muzikale energie in het rond!

Toekomstmuziek...

Wil je weten wat de toekomst brengt? Dat kan je volgen in onze Agenda

We zien je graag terug op een volgend optreden!